چرا تورم مسکن به نسبت تورم عمومی بیشتر است؟

طبق بررسی شاخص‌ها و داده‌ها رشد نرخ قیمت مسکن از نرخ تورم عمومی تبعیت نمی‌کند.

براساس بررسی داده‌های منتشرشده توسط بانک مرکزی و سازمان آمار ایران، نرخ تورم سالانه مسکن نسبت به نرخ تورم سالانه عمومی بیشتر است.

طبق این داده‌ها در شهریور ماه ۱۴۰۳ نرخ تورم سالانه برای خانوارهای کشور به ۳۴.۲ درصد رسیده است و از سوی دیگر، تورم مسکن در همان بازه رشدی بالغ‌بر ۴۱.۷ درصد داشته است که این امر حاکی از بیشتر بودن میزان تورم مسکن از تورم عمومی است.

در واقع بررسی این شاخص‌ها و داده‌ها نشان می‌دهد که رشد نرخ قیمت مسکن از نرخ تورم عمومی تبعیت نمی‌کند.

اما چرا تورم مسکن به نسبت تورم عمومی بیشتر است؟

شاید پاسخ این باشد؛ زیرا سهم زمین در قیمت تمام‌شده مسکن بالاست.

محمد صالح شکوهی، عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت، درباره این موضوع معتقد است که طبق آمارها، تورم زمین و مسکن بسیار بیشتر از تورم عمومی است و علت آن نیز تبدیل شدن مسکن به کالای سرمایه‌ای است.

وی در این راستا افزود: متوسط جهش قیمتی سایر کالاها از سال ۹۵ تا ۱۴۰۰ سه و نیم برابر شده اما متوسط افزایش قیمت مسکن ۸ برابر است.

شکوهی گفت: در همین راستا تورم زمین چند برابر تورم عمومی است، در واقع زمین گران‌تر شده زیرا مساحت شهرها کمتر شده است و طی چند سال اخیر با افزایش ارزش زمین مواجهیم، که نتیجه مستقیم، بستن محدوده‌های شهری است.

وی ادامه داد: در سال ۹۰ سهم زمین از قیمت تمام شده مسکن زیر ۶۰ درصد بود که اکنون به بالای ۷۰ درصد در تهران رسیده است.

ابوالفضل نوروزی، سرپرست دفتر اقتصاد مسکن دولت سیزدهم نیز با بیان اینکه سهم زمین در قیمت مسکن ۶۰ درصد است، تصریح کرد: از این رو در وضعیتی که حداقل ۶۰ درصد هزینه تمام شده مسکن متعلق به زمین است، وجود تورم در زمین می‌تواند باعث جهش قیمتی در بازار مسکن باشد.

با در نظرگرفتن تمام این مسائلبازار مسکن مانند هر بازار اقتصادی دیگر از یک قاعده کلی به نام تناسب میان عرضه و تقاضا تبعیت می‌کند.

در واقع هر زمانی که هرگاه در بازار اقتصادی تعادل میان عرضه و تقاضا برهم بخورد، به دلیل انباشت تقاضا، جهش قیمتی به وجود می‌آید، امری که متأسفانه در بازار مسکن کشور به وجود آمده است.

عباس صوفی، عضو کمیسیون عمران مجلس، در این راستا می گوید: طبق بررسی آماری که کارشناسان وزارت راه و شهرسازی ارائه کردند، ما حدود ۷‌میلیون واحد ناترازی در حوزه مسکن داریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *